Cumartesi, Haziran 24, 2017

Kürtler'den 1 Adım Daha

ABD’li bir Musevi’nin yazdığı bir köşe yazısından alıntı:
“Irak Kürdistan Yönetimi'nin 25 Eylül'de yapılacağını açıkladığı bağımsızlık referandumu ABD basınında ilgi görüyor. Cumhuriyetçi Parti'ye yakın Washington Times gazetesinde çıkan Rachel Avraham imzalı bir değerlendirmede, Irak ve Suriye Kürtlerinin 'birleşerek', "İran'ı çökertebileceği" ve Barzani Kürdistan'ın "İsrail gibi" olabileceği yorumları yapılıyor.”
Breh breh breh. Epeyi eğlenceli bir yorum.
Ancak, şunu varsayıyor:
Öcalan, Müslim, Barzani, talabani işbirliği yapacak.
İran’daki Azeriler Kürtler’e boy eğecek.
İran. Rusya, Türkiye, bu plana karşı çıkmayacak.
Dolayısıyla, olayı tersine çevirelim:
Müslim, ters bir hamle yaparak, kendi bölgesine Arabistan askeri konuşlandıracağını açıkladı.
Türkiye Katar’a asker yolladı.
Arabistan, veliahtını değiştirerek, Katar çizgisinin değişeceğini imledi.
ABD, ağız değiştirerek, Arabistan’ın önesürümlerinin kendilerini yeterince ikna etmedğini açıkladı.
Rusya ve Türkiye Kuzey Suriye’ye ortak asker yerleştirme karırın, cumhurbaşkanı sözcüsü aracılığıyla açıkladı.
Dolayısıyla makaledeki çıkış, bunlara karşı atak gibi duruyor.
ABD’li Musevi birinin kolay kolay İsrail aleyhine bir plan yayınlatabileceğini düşünmüyoruz. Dolayısıyla bu plan, İsrail’in suflesi bizce.
İsrail, strateji düzeyi olarak bu kadar düştüyse yandı demektir. İran’ın kendi elindeki nükleer silahları kullanabileceğini hiç akla getirmeyen bir zihniyet bu. İsrail’inse, kenrdi çevresindeki hiçbir ülkeye nükleer silah atamayacağını, çünkü nükleer kirlenmeyle yok olacağını da hesaba katmıyor. Yalnızca varsayımlara dayalı yani.
Suriye konusunda ortak hareket eden Rusya ve İran, bu konuda İsrail’in rolü veya rolsüzlüğü kosunda bir açıklama yapmadı veya bir çizgi belirlemedi gibi. Ancak Rusya, Suriye’deki son yengi durumunu feda etmez gibi görünüyor.
Trump, eğer 8 yıl başta kalacaksa, er veya geç İran’a saldırmak zorunda, çünkü bu nedenle seçtirildi. ABD, tabii ki bunu başkalarına yaptıracak ama Azeriler bunun için uygun aday, Kürtler değil. Kendi ülkelerinden bağımsızlık ilanı için savaşacak olan 25 milyon İran Azerisi’ne karşılık, İran’da işgalci olacak 2,5 milyon Kürt sözkonusu.
Ancak bu sav da, Rusyalı bir yazarın Rusya-Türkiye askeri işbirliği savı gibi kayda geçti.
Kürtler’e bir adım daha attırıldı. Sıra karşı tarafta.
Dipnot:
Son günlerde aynı gün birden çok adım atılıp, kimi bunlar sanki birbirine karşı atılmış gibi durduğu için, artı biz de konuyu 2-3 günde bir yazdığımız için, yorumlarımız da birden çok adımlı peşpeşe olabiliyor. Ancak askeri strateji açısından, büyüklerin ve küçüklerin hepsinin sırılsıklam saçmaladığı savında olduğumuzu 2015 gibi belirtmiştik. Kaldı ki 3. Dünya Savaşçıkları da bu demek zaten.

(23 Haziran 2017)

Hiç yorum yok: