Cuma, Haziran 23, 2017

AP Raportörü Kati Piri: AB'nin Türkiye'ye karşı tek kozu ekonomik

O da var ama asıl o değil.
AB’nin Türkiye’ye karşı en büyük kozu, şimdiki şeriatçı geçinenlerinki dahil, Türkiye iktidar seçkinlerinin Avrupa’ya karşıki aşağılık kompleksi, taa Tanzimat’tan beridir böyle…
Yoksa, tarihe bakarsınız:
1919-1922 arasında  AB ülkelerini yenmiş Türkiye, savaş alanında kazandıklarının bir bölümünü masa başında yitirdi. Bu bir.
Şerh: Atatürk’ün, Anadolu’da bir daha savaş olmaması, veya ‘yurtta barış, Dünya’da barış’ ilkesi bunu sağladı ama bu ilke, 2. Dünya Savaşı’nda zarar getirdi.
NATO TC’ye ancak çok ölü ve milyarlarca dolarlık ekonomik yük getirdi. Eğer SSCB TC’yi işgal etseydi, daha az zarar olurdu. Bakınız Baltık ülkeleri. Bu iki.
Tanzimat’tan beridir takılmış bir plak var ve bu plağı kaldırmak, Doğucu, Türk-İslam’cı, Avrasyacı, şucu bucu kimsenin aklına gelmiyor, çünkü bunun için akılları yok. Yani, TC’de plan program yok. Bu üç.
Bunun devamında ve koşutunda: Çin 1999-2000’de komşu olduğumuz belirtip işbirliği önerdiğinde veya Norveç 100 milyar dolarlık kent yatırımı istediğinde, olan biteni yöneticilerin havsalası kavrayamadı. Çin çook uzak geldi ama Osmanlı’nın taa Fransa ile müttefik olduğunu unuttular. Bu dört.
İktidar seçkinleri, neo liberal dönemde AB-ABD kompradorlarıyla işbirliğine girip, çook para kazandı. Bundan vazgeçemezler. Para bitmiş olsa bile öyle. Şimdi bile öyle yani. Bu beş.
Yani TC, mezbahaya kendi yürüyerek giden beleş koyun. Bu altı ve son.

(22 Haziran 2017)

Hiç yorum yok: