Çarşamba, Haziran 14, 2017

NEK: Kozmoloji

Tez:
İnsan türü veya Homo Posterus (N)’ler, Evren’in tamamına varamasa bile, bunun bir önemi olmayacaktır.
Açımlama:
Eğer Evren, ‘parça bütünden büyüktür’ modelli ise, Evren’in parçalarından Evren’ler ve meta-Evren’ler üretmek / dönüştürmek mümkün olacaktır.
Zaten, Evren’in tamamına insan türünün gitmesi / yerleşmesi, Dünya ev-gezegenine tümüyle yayılma olanki süreçten izlendiği üzere, bir anlam taşımadı.
Artı bu, hümanist-antropomorfik emperyalist ideolojidir ve negasyonlanır.
Diğer bir deyişle, insan türü de birbiriyle arakesitsiz altkültür-tür’leri içeriyor. Dolayısıyla, insan sonrası türler de bunu içerecektir, en azından bir süreliğine.
Evren’in parçalarıyla ne yapılacağı ise, Asimov’un ‘Vakıf’ dizisindeki gibi, önce 2, sonra çok / N yollu bir süreç olacaktır ve sonul erimi olmayacaktır. Verhulst denkleminin, bu geometrik panoramada, 10 üzeri 38 veya 10 üzeri N x N yıllık ölçekte ve ölçütte, kırınım saçakları yaratarak (parametrlerenin birbirilerini ve kendilerini yok ederek veya sınırlayarak) işleyip işlemediğini henüz bilmiyoruz, elimizdeki en-en küçük olarak varolan meta-düşünce parçasından. Bir ipucu öğrenmemiz de binlerce yıl alacaktır.
Ki buda, Homo Posterus-meta (N)’lerin evrim-öte ve düşünce-öte / kültür-öte yoludur. Bir bölümü, ona / varolan duruma uyacak ve onun gibi olacaktır-kalacaktır. Bir bölümü, onu metamorfozla(t)maya çabalayacaktır.
Dipnot 1:
33,5 yıllık sürekli-yazar’lık sürecimde, ilk kez 10 üzeri 38 yıl sonrasını aşan bir metin parçası yazdım ama bu novum, travmamı ve panik atağımı ilaçlamadı ve panzehirlemedi. En azından henüz.
Dipnot 2:
‘Tsunamide Sörf’ bilimkurgu uzun öykümün töz-düşünce’si  de buydu. Dolayısıyla bu NEK’ten tümdengelimle öykücükler çıkarsayabilirim veya yazabilirim belki.

(17 Haziran 2017)

Hiç yorum yok: