Salı, Haziran 06, 2017

Amerikan Tanrıları 1. Sezon 1. Bölüm

Sıfır: Jenerik pop-art gibi. Ancak, konunun devamının başlıkla ilgisi yok.
Bir: Olgu, Yanki-kovboy bakış açısıyla verilmiş. Bunu Vikingler’e yapmak bayağılık olmuş. Vikingler Amerika’ya ellerinde yarımküre mercek dürbün ile geldi, Kolomb gibi meridyen hatası yaparak değil. (00:01: 30 / 01:02:55)
İki: İroni, yine Vikingler üzerinden işlememiş. Gerçek Vikingler, aslında ‘Vikingler’ dizisindeki gibi ki zaten o aslında belgesel.
Üç: Tasarımcının ‘Spartacus’ tasarımcısı oldukça açıkça belli. Tuhaf olan şu ki bu kez o da asıl ‘Vikingler’deki siyahlaşmaya kayıp, ‘Battle Royal 1-2’ atmosferine duyguküresine varmış. (Not: En eski tarihli ürün burada ‘BR 1-2’.)
Dört: Sonuçta, Gaiman’ın en zayıf tarafı, onun kendine ve başkalarının ona atfettiği metafor gücü. Demek ki bir bilimkurgucu ve çizgiromancı Yanki’nin metafor hayalgücü anca bu kadarmış. Feci güldürücü.
Beş: Rüya planı, çizgiroman havasında olmuş. Tıpkı ‘300’ film ve çizgiromanın praksisi gibi. Ama ‘Sin City 1’ gibi değil ki o ayrı bir tipte praksistir.
Not: Roman 2011 tarihli iken, 2017 Mart tarihli çizgiroman olduğunu şimdi öğrendim. Yazar Gaiman. Bu da onu; roman-dizi-çizgiroman çizgisinde gelişen bir çapraz medya ürünü kılar.
Altı: Dizi, ‘nigger’ tipi olmuş çıkmış. Zenci seviyesi ve zaviyesi yani. O nedenle de, ‘Power’dan hallice olmuş.
Yedi: Başroldeki 2 erkek oyuncu kötü oynuyor. Odin’i Mikkelsen oynasaydı, bambaşka bir sonuç olurdu. Esmer bir Odin, at penisinde kelebek gibi olmuş. Bir de aynı oyuncu, ikinci değil, üçüncü derece rollerin insanı. Bu başrolü de üçüncü sınıf oynamış. Bu da aslında, Gaiman’ın üçüncü sınıflığı.
Sekiz: Adamı vajinasıyla yutan kadın tipi, ‘True Blood’ın yerlerde sürünen büyücüleri gibi olmuş. Rüyadaki ‘gözünden alev çıkaran bizon’ tasarımı berbattı.
Dokuz: Buradan, istemesek de prodüktör-yaratıcı’nın da üçüncü sınıflığı veya bu dizide öyle olmuşluğu sonucuna varıyoruz. Tasarım ve hayalgücü fabrikasyon hatası var.
On: Aranot: Mitoloji ayrı şey, fantastik roman ayrı şey, ‘Amerikan Tanrıları’ fantastik-mitolojik alan arasında kalmış. Çizgiroman ‘Conan’da bu türden mitolojik abuksamalar hiç yoktur örneğin.

(5 Haziran 2017)

Hiç yorum yok: