Çarşamba, Haziran 28, 2017

Google'a 2,4 Milyar Avroluk Ceza

Bir haber:
“Avrupa Komisyonu (AK) Google'a, arama motoru pazarındaki hakim konumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle 2.4 milyar Euro'yu aşan para cezası verdi. Karara göre şirket, alışveriş konusundaki aramaları manipule ederek küçük rakiplerini saf dışı bırakıyor.”
Cezanın yaptırım gücünü bilmiyoruz ama bu karar, tüm AB ülkelerini bağlayan bir karar, onu biliyoruz.
Dolayısıyla, bu kararın ardından bir pazarlık evresinin geleceğini, cezanın yarısıyla dörtte üçü arası bir orada sulh olacaklarını düşünüyoruz.
Biz de Google’ı çok eleştirdik. Bizim asıl eleştirimiz, Google’ın semantik aramayı ‘yemez, yedirmez’ noktasına getirmesi.
Burada teknolojik ana hata, İndo-Avrupa diller arasındaki çevirinin çok iyi işlemesi. Bunun için, büyük olasılık daha önceki işleri örnek aldılar.
Bunun üzerine, semantik aramayı 1 yılda becerilebilecek bir iş sandılar. Üstelik, yanlış doğrultuda yola çıktılar, yakın anlamlı sözcük sıralamasın bile yanlış kullandılar: Bunu, site tarafından sorulan ‘şunu mu kastettiniz?’ sorularından anladık.
Google, bu konuda kendisini geçebilecekleri şu ya bu biçimde eledi. Şu an, ne Google, ne de başka bir şirket semantik aramayla uğraşmıyor.
Google’ın bir de, teknolojik gereksizlik / çöp olan, bilgisayar kol saatı gibi takıntıları var. Onu da diğer şirketler, onu sollayıp geçerek, onun elinden aldılar.
Hegemon devletler gibi, hegemon-tekel ÇÜŞ de aynı hatayı yapıyor: Hep üstün-hakim kalacaklarını sanıyorlar. Bizim bakış açımızdan ise Google, en az 5 yıldır teknoloji öncüsü bir şirket değil artık. Bunu da Google-Android yaptı: Para kazandılar ama şirketin geleceğini ve potansiyelini sildiler.
Benzeri bir işi, Youtube’a da yaparlarsa, Blogspot gibi bedava olan Google hizmetleri paralıya döner. Yahoo da öyle battıydı zaten.
Ne mi yapılabilir?
Uzman Wikipedia türü siteler.
Haber olayını, gerçekten haberciliğe dönüştürmek ve bunun için de, onyıllarca gazetecilik yapmışlardan destek almak.
Amazon’un alışverişi olmaz, İnstagram’ın fotoları olmaz, en büyüklerin e-postası olmaz.
Sonuç:
Yeni bir şey icat etmeleri gerekli: 5 yıldır, geleceği olan hiçbir ürün yaratamadı hiçbiri…
(27 Haziran 2017)

Hiç yorum yok: