Çarşamba, Haziran 07, 2017

G-7'den G-0'a

Bu, Ian Bremmer’in tezi imiş.
G-7; gelişmiş ülkeler, 1. Dünya, kutupsuzluk / sıfırkutupluluk, Dünya Sistemi’ndeki hegemonlar demek. Dünya Sistemi, aynı zamanda 0 hegemonlu dönemler de tanımlamış çoktan. Bu yeni durum, o demek aslında.
G-7, ABD-AB demekti. Bu da, aslında 1945 momentinde bile düşmanlık demekti. En son Trump’ın Paris anlaşması kazığı ile fiilen ABD-AB yol ayrımı, tarihe kayıt düşülmüş oldu.
Brexit, G-7 eksi G-1 demekti zaten. İngiltere, hem parçalanmak üzere, hem de yavaş yavaş (iktisadi, askeri, siyasi olarak) Dünya’nın ilk 10’undan aşağıya gidiyor.
Şerh: İngiltere, nominal olarak değil ama reel olarak zaten çoktan ilk 10’dan düştü. Başkentinin % 30’u yabancı-göçmen-3. Dünyalı olan bir 1. Dünya ülkesi zaten istila altındadır demektir. Sivil ve barışçı istila olabilir ama yine de bir istiladır bu.
Burada, Çin’in bu boşluğu doldurup dolduramayacağı sorusu geliyor akla. Bizce dolduramayacak. Çünkü Çin, yerel zihniyetli bir ülke. Kendi-merkezli aynı zamanda. Dünya denizlerini fethedecek bir filoya sahipken, içine kapanmış bir ülke. Kırgızistan’dan batıya asla geçememiş bir ülke. Japonya gibi emperyal olamamış bir ülke. Çok-bin yıl aynı geleneği ve hala bunları da üstlenip sürdüren bir ülke. Kozaya kapanıp metamorfoz yaşamamış bir ülke.
Bu durumda, G-7’den geriye bir tek Rusya kalıyor ama o da 1992  ile bitti. Tamam Putin tek adam veya diktatör olarak, ülkesini dibin içinden çıkarıp düze çıkardı ama ülkenin tüm potansiyelleri ve dinamikleri de sıfırlandı bu süreçte. Dünya’nın başka hiçbir ülkesinde, 10 yılda ortalama yaşam beklentisi 10 yıl düşmedi örneğin. Rusya, kendi nüfusu en hızlı azalan ve en çok oranlı göçmen alan ülkelerden biri örneğinl.
Dolayısıyla bu yeni G-7 ülkeleri, eskilerinin birer parodisi olacak. Ayrıca, yeni hegemon aday adayları da ortalıkta yok.
Moğollar’ın veya ABD’nin yaptığını yapıp, aradan sıyrılıp, açık ara öne geçecek bir ülke yok ortada. Tam tersine herkes içine kapanma modunda.
Ancak, belirtelim ki bu süreç epeyidir yaşanıyor. Bilinmeyen veya saklı birçok gelişme olmuş olabilir. Örneğin, resmi atom bombalı ülkelerle, reel atom bombalı ülkeler aynı değil, onu biliyoruz.
En son bayrağı IŞİD’in devraldığı, İslam’ın aşağılık kompleksinin dışavurumu çizgisinde, onlarca beylik doğacak ve sönecek kısa sürelerde. Bir zamanlar İrlanda gibi dar bir alanda, 150 kabile-kralı varmış, gerisini siz düşünün.
G-0’ın bu tarihsel momentte başka anlamları da mevcut. Onlar da yazılacak.
Nokta. Es.

(6 Haziran 2017)

Hiç yorum yok: