Çarşamba, Haziran 28, 2017

Bir Terör Novumu: Venezuela'da Yüksek Mahkeme Binasına Bir Polis Helikopterinden En Az 4 El Bombası Atıldı

Novum, yeni ve farklı bir şey demektir.
Terörün medya geştaltı, herhangi bir terör olayının etkisinin önceden hiç görülmemiş olmasıyla artacağını belirtir.
Strateji açısından ise, öngörülebilirlik ve önlenebilirlik önemlidir. Bu saldırı, öngörülse de, önlenmesi çok zor bir terör eylemidir: 11 Eylül’ün sivil uçakları gibi.
Gelelim habere:
“Venezuela'da bir güvenlik görevlisi, ele geçirdiği helikopter ile Yüksek Mahkeme binasına saldırı düzenledi. Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, olayı terör saldırısı olarak nitelendirdi. Olayın ardından, adının Oscar Perez olduğunu belirten bir kişi, Instagram'dan açıklama yaparak saldırıyı üstlendi. Can kaybı olup olmadığına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı...”
Öncelikle şunu belirtelim:
İçinde bulunduğumuz tarihsel çöküş döneminde ve Yeni orta Çağ’da, terör-karşı terör ve seri teröristlik – seri katillik ayrımları bulanıklaştı ve muğlaklaştı: Hasan Sabbah durumu yani.
Epeyi eski terörist oluşum, devlet olmaya yol aldı ve alıyor: Başta İsrail, sonda Filistin.
Bu işin ilk örneği sayılabilecek olan 1966’daki ve ABD’deki üniversite kulesi saldırısı, 1,5 saatta 15 ölü ve 36 yaralı, pekala terör de sayılabilir, seri cinayet de.
Proto-İsrailliler’in terör olayı, 1945 tarihli olduğu için, bu yeni durum, giderek yoğunlaşmak üzere 1945 ertesiki dönem sayıyoruz ama post-1-n ayrımlarını yapmıyoruz.
Bu süre; 1968 dönemi, kentleşme dönemi, 3. Dünya’nın bağımsızlaşma dönemi, koloniyalizmin iniş dönemi olmak üzere birçok ortak öğe-dönemin birleşimi demek.
Medya geştaltı ise, 1960’lardan başlayarak kullanılan ve 2. Sanayileşme’nin propaganda ve dezenformasyon ideolojisine uygun bir çizgide seyretti.
Dolayısıyla bizce bu süreçler toplamı, devletlilik-devletsizlik ayrımı, eylem-kuram ayırtsızlığı, eylemlilik-eylemsizlik ayırtsızlığı gibi, inişe geçmiş burjuva ideolojisinin birçok ‘son bakışta aşk’ının imgeleri olmakta.
Evet, diğer bir deyişle:
Terör, parlaktır, faşizm gibi. Terör, toplumsaldır, anarşizm ve marksizm gibi. Terör, proto-devlettir, devlet gibi.
Ancak, epeyi süredir yanılmış devletlerin yanılmamış devletlerden çok olduğu bir dönemde terör, ister devlet kurmak istesin, ister yalnızca hakkını arıyor gibi olsun, boşta kalmaktadır.
İşte bu olay bizce bu bağlamda, yönü haklı olsa da, sonucu ayırtsız olan bir eylemdir: Siviller hep boşa ölürler.
Ancak, canlı bombanın Sri Lanka Tamilleri’nce icat edilip, Araplar’ca kendilerine mal edilmesi gibi, başkalarınca kendilerine mal edilecektir.
Sonuçta sivil helikopteri, tam teşkilatlı bir askeri helikopter olarak düşünün. Su depolarının, trafoların, yakıt tanklarının yok edildiğini düşünün:
Sonuçta bu, 10 milyonluk bir kentin pek pek 10 dakikada sıfırlanması demektir.
İşte bu nedenle bu olay, teorikte değil ama pratikte bir terör novumudur bizce.

(27 Haziran 2017)

Hiç yorum yok: