Pazar, Haziran 25, 2017

Anarşizmin Temel Öğeleri: 2001-2025

Önkoyutlar:
Anarşizm başlangıcı dönemi; 1840 Proudhon, 1844 stirner, 1850 Belegarrigue olarak kabul edildi. Bu açıdan anarşizm, komünizm öncesine denk gelir.
1871 Paris Komünü ertesinde 1. Enternasyonel’den dışlanan anarşistler, pratik-yıkıcı anarşizme geçtiler.
1914-1945 arasıki 2 dünya savaşı, temel paradigmaların çöküşünü getirdi, anarşizmin de, AB için.
1917 Rusya, 1949 Çin devrimleri, Asya’da oldukları için, komünizme reel sosyalizmlere çevirdiler.
1880’ler terörist anarşist eylemleri, anarşizmi komünizmin bile kullandığı bir söylem içine sürükledi.
1920 Ukrayna ve 1921 Kronstadt, reel sosyalizmle anarşizmin arasını bir daha düzelmemek üzere, kan davasına dönüştürecek denli açtı.
1992 Doğu Bloku ve SSCB çöküşleri, anarşizme fiili kapı açtı yeniden.
*
Şerhler:
Deneyselcilik, avangardizm ve anarşizm, kültür-sanat alanında bambaşka şeyler.
Skandalcılık veya dekadansizm, anarşizmin ayrılmaz bir davranışı değildir. Bunları yapmakla da, bir insan anarşist olmaz, bir avangard da olmaz.
*
Öğeler ve Nitelikler:
Yalnızlıkçılık
Özgürlükçülük
Devlete karşıcılık
Mülksüzlük
Otoriteye, hiyerarşiye, iktidara, insanın insanı yönetmesine (ve yönetilmesine de) karşıcılık ki bunların hepsi birarada veya ayrı ayrı veya kombinasyonlarla ele alındığında, farklı yorumlar oluşur.
Kimliğe karşıcılık.
Sivil itaatsizlikçilik.
Bireycilik, kişi(lik)cilik, öznecilik, bencilik (‘I the only / yalnızca ben’, ‘I the unique / biricik ben’ ki 2’si bile bambaşka anlamlardadır), bencillik, benmerkezcilik, tekbencilik ki bunların hepsi birarada veya ayrı ayrı veya kombinasyonlarla ele alındığında, farklı yorumlar oluşur.
20 çeşit birbirine aykırı olabilen anarşizm çoğulluğu: anarko-komünizm, anarko-sendikalizm, tekno-anarşizm, vd.
Standart biyografi-dışıcılık, abdallık, dervişlik, hoboluk, serserilik.  Koşutunda, ‘ölümden önce bir yaşam yoktur’ sava ile astandart nekrograficilik. Artı kinizm, anormizm, anormalizm.
Psikolojide kognitizm, duyguculuğa karşı düşüncecilik olarak, afektif-donatif karşıtı olarak.
*
Çıkış ve Toparlama:
Görüldüğü üzere anarşizm, herhangi bir yeranda varolan egemen ve genelgeçer değer çerçevelerini değiller. Dolayısıyla anarşizm, felsefi ve mantıksal açıdan tümüyle negasyondur (bu arada negasyonu olmayan felsefe felsefe değildir, tıpkı avangard olmayan sanatın sanat olmadığı gibi). Limit sonsuz N öğeli  ve kuntasız / atomsuz bir zaman mekan-zaman içinde varolan bir kategorinin tanım-yaşam gereği sürekli en az bir öğesi eksileceği ve/ya artacağı için özdeşsizlik ilkesi, geçerlidir, koyutsaldır, devingendir ve anarşisttir.
Ancak anarşizmin neleri var-kategori olarak tanıdığı ve onlara hangi aşkınlaştırma, öteleme, değilleme, hayırlama, olumsuzlama, eksileme vektörleri koyduğu değişir. Şimdiye kadar hiçbir anarşizm, sayılan öğelerden bir ikisinden çoğunu değilleyememiştir.
Dolayısıyla, varolanlar öğelerdir, anarşist vektörler işlemlerdir. Varolanlar en az 10 kategoride tanımlanabileceği / sınıflandırılabileceği ve onlara en az 100 öteleme-aşkınlaştırma vektörü tanımlanabileceğine göre, herhangi bir yeranda elde var 100 anarşizm ve/ya alt-anarşizm kümesi tanımlıdır demektir.
Anarşizmin 150 yılı için bu, her 25 yıl için 1 tur olmak üzere, 600 altküme-tanım anarşizm tarihinde kayıtlı demektir. Bunların her biri için ayrı ad ve/ya ayrı altsayı kullanmak uygundur. Yoksa bugünlerde olduğu üzere, Stirner Nietzsche ile eşdeğer tutulur, anarşizmin egoizmi, egosentrisizmi ve solipsizmi birbirine karıştırılır.
Anarşizmin kuramı ile uygulaması birbirinden bambaşka şeylerdir: Anarşistler isterlese veya öyle gerektiğine kara verirlerse, demokratik parlamenter meclise girebilir veya devlet kurabilir örneğin. Diğer bir deyişle anarşizm, 15 yıllık hata biriktirdi, komünizm 150 yıllık. Tarihin kefesi, anarşizm lehine yani. Üstelik sanıldığının tersine reel sosyalizm yeniden geri gelecek: Bunu bir anarşist ve anti-reel sosyalist olarak yazıyorum.
*
Sonsözler:
Anarşizm, kendini savunmaya hiçbir zaman gereksinim duymadı.
Komünizm ve Marx 1940-2017 arasında hiçbir zaman anarşizmi kuramsal olarak altedemedi.
Anarşizmin anarşist olmayanlar tarafından moda yapılması veya benimsenmesi veya tanımına muğlaklık sokulması, anarşizmin hatası değildir.
Bugünkü ezeli-ebedi ergenlerinin nihilizmine istinaden belirtiyoruz: Anarşizm asla ve kata nihilizm olmadı.
Neçayef, Makyavelli’nin antitezi ve moruk Bakunin’i ters köşeye yatıran olarak, 2017 momentinde hala anarşisttir, nihilist değil. Yine sanıldığının tersine o, kazanmak için oynadı, yitirmek için değil, çok risk aldı ayrı konu.
Dipnot:
Bu metni bana, Süreyya Evren’in ‘Anarşizm Tarihi’ kitabını tümüyle okumak yazdırdı.

(23 Haziran 2017)

Hiç yorum yok: